Pakowanie kuchni podczas przeprowadzki międzynarodowej – jak się za to zabrać?

W czasie przygotowywania się do swojej przeprowadzki międzynarodowej na pewno czeka nas sporo pracy i wyzwań. Musimy zabrać cały swój dobytek, a do tego często podjąć trudne decyzje odnośnie pozbycia się pewnych rzeczy, które nie są nam już potrzebne lub po prostu nie opłaca się ich transportować. Nasze domy i mieszkania mogą mieć wiele pomieszczeń, ale zawsze największy problem jest związany niestety z kuchnią. To tam gromadzimy ogromne ilości rzeczy, wiele z nich jest malutkich, często nieodpornych na transport. Mało tego kuchnia będzie nam służyć właściwie do ostatniego dnia przed wyjazdem. O ile możemy darować sobie korzystanie z salonu przez dwa tygodnie czy przenieść się z mieszkaniem do jednego pokoju, a resztę spakować, tak z kuchnią nie da się tak postąpić. Pakowanie kuchni musi być więc przemyślane oraz powinno przebiegać w etapach.

Oto kilka cennych wskazówek, które na pewno ułatwią pakowanie kuchni podczas przeprowadzki międzynarodowej:

Zacznij od analizy rzeczy, sortowania oraz zaplanowania

Po pierwsze bowiem trzeba zrobić pełny zwiad po naszej kuchni i od razu wyjmować rzeczy, których będziemy się pozbywać. Są to rzeczy nam już niepotrzebne, takie których od dawna nie używamy, czy chociażby przedmioty bardzo drobne i tanie, których nie warto transportować. Odseparowane z kuchni rzeczy możemy rozdać rodzinie czy sąsiadom, urządzić wyprzedaż garażową, a część po prostu wyrzucić jeśli nie będzie żadnych chętnych. Po analizie przychodzi czas na sortowanie. Na tym etapie powinniśmy powyciągać wszystkie te rzeczy z kuchni, których nie będziemy musieli już używać aż do dnia wyprowadzki. Możemy je odłożyć na bok i naszykować do zapakowania. W ten sposób będzie o wiele mniej pracy na dzień czy dwa przed wyprowadzką. Tak rozplanowane pakowanie kuchni na pewno ułatwi ten proces i oszczędzi nam niepotrzebnych nerwów.

Pakowanie kuchni

Rzeczy najpotrzebniejsze

Teraz ze wszystkich pozostałych w kuchni rzeczy musimy wyizolować te najważniejsze. Zostawiamy sobie zestawy sztućców dla wszystkich domowników, podstawowe talerze i szklanki, najbardziej przydatne garnki i tego typu rzeczy. Musimy przygotować sobie osobne pudełka na to co uznaliśmy za najbardziej przydatne. Pudełka te będzie trzeba dodatkowo oznaczyć i pozostawić na wierzchu. Wszystko dlatego, że te najważniejsze rzeczy zapakujemy w dniu wyprowadzki, a po przyjechaniu na miejsce to właśnie one posłużą nam jako pierwsze w czasie pierwszych dni mieszkania, kiedy będziemy owładnięci przeprowadzką. Warto mieć na uwadze to, że muszą to być więc rzeczy pierwszej potrzeby, których użyjemy w nowym miejscu zamieszkania na początku.

Systematyczne pakowanie

Kiedy wszystkie rzeczy w kuchni mamy już podzielone możemy zabrać się za pakowanie. Zaczynamy od rzeczy, które odseparowaliśmy na samym początku oczywiście. Musimy trzymać się jednak pewnej harmonii, czyli nie pakujemy „jak leci”. Jednego dnia zajmujemy się pakowaniem porcelany. Kolejnego dnia zabieramy się za rzeczy szklane, później większe gabaryty, następnie przybory kuchenne, a najlepiej zakończyć to wszystko sprzętem AGD. Nie wolno zapomnieć także o rozmrożeniu lodówki chociaż na dwa dni przed realizacją przeprowadzki międzynarodowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *